Предивна села општине Бојник

Поред пољопривреде и сточарства, у овим крајевима, туризам је привредна грана која јесте и тек треба да буде максимално валоризована, посебно на Радану. Удаљен од негативних утицаја урбанизације има идеалне услове за развој спортско-рекреативног, планинског и сеоског туризма. Рурални (сеоски) туризам брдско-планинских простора општине Бојник је изванредан туристички потенцијал, због очуваних природних вредности (еколошке оазе) и разноврсности етно-културне баштине. Култ госта у традицији као основе гостопримства и квалитет природног окружења руралног простора јесу СПОЈ ПРИРОДЕ И ТРАДИЦИЈЕ, тј. локални печат аутентичности и атрактивности раданског поднебља. Туристи могу да искусе здраве стилове живота, планински авантуризам, да уживају у благодетима локалне домаће кухиње, културним вредностима, историјским локалитетима али и у нетакнутој природи и несвакидашњим пејзажима.

У подножју Радан планине налазе се бројна села – Добра Вода, Магаш, Брестовац, Ивање, Мајковац, Ображда, Вујаново, Оране, Мијајлица која представљају најлепше крајеве југоисточне Србије. Ова села пружају могућност да у будућности буду главни чиниоци у развоју сеоског туризма. Сва подпланинска села у подручју Радана имају сличан изглед: груписане куће, подељене у махале, са малим окућницама које обично нису подељене на стамбени и економски део.

Лепота природе и пејзажа са бројним потоцима, рекама, водопадима, изворима и старим воденицама представљају огроман потенцијал за развој сеоског туризма.

Села

Прочитајте више о селима у општини Бојник

Опширније

Домаћинства на селу

Прочитајте више о сеоским домаћинствима

Опширније