Планинарење у општини Бојник

Тајанствена и питома планина Радан налази се у јужној Србији и позната је по нетакнутим природним вредностима, еколошки очуваној средини, чистом ваздуху, биљном и животињском свету, изворима чисте планинске воде, органској храни. Висока и пркосна, бреговита и шумовита привлачи пажњу својим дугим планинским венцем од истока према западу, а нарочито Петровом Гором која у том венцу доминира и представља њен симбол.

Врхови са којих се пружају предивни видиковци на Брестовачко језеро и планинске обронке до Копаоника представљају прави изазов за планинаре. Највиши врх је Шопот (1408м), затим Соколов Вис (1376м) и Велики Петровац са црквом посвећеном Св. Петру (1149м). Са видиковца Камен пружа се предивна панорама на Гајтанска врата, Соколов вис, као и планинске врхове и обронке све до Копаоника.

ПЛАНИНАРСКО – БИЦИКЛИСТИЧКИ КЛУБ

Змај са Радана

У Бојнику је активан планинарско – бициклистички клуб „Змај са Радана“ који у току године организује бројне успоне на врхове Радана и шетње обележеним пекшачким стазама од којих је најпознатија „Стаза здравља“. Ова стаза је дужине око 3,5 км и планинаре и рекреативце води у занимљиву, помало изазовну, али и едукативну шењту око дома. На овој стази постављено је петнаест препрека и станица: пањеви за одржавање равнотеже, скакалиште за скок у даљ, клакцалице, љуљашке, шумски ксилофон, две воденице, шумски телефон.

Галерија фотографија