Лов и риболов у општини Бојник

На Радану је регистровано 1.838 врста биљака и животиња, што указује на изузетно велики потенцијал подручја. Радан је значајно подручје птица у Србији, па и у Европи, јер листу птица чини укупно 99 врста, од којих 55 су од међународног значаја. На ширем подручју Радана забележено је 29 врста сисара (зец, вук, шакал, лисица, дивља мачка, куна, дивља свиња, срна и друге). Ловачко удружење „Подгора“ корисник је ловишта „Радан“ од 2019. године, које обухвата целокупну територију општине Бојник од око 264 км2, са резерватом од 5.009 ха.

Уз ангажовање ловаца реновиран је Ловачки дом на Радану. Значајне приходе, ловачко удружење, остварује од иностраних туриста за лов на пролазне дивљачи (голуб, грлица, препелица), као и продајом јаребица. Удружење води планску бригу размножавања, уношења живе дивљачи, одстрела и природних губитака дивљачи (срнећа дивљач, дивља свиња, зец, фазан и пољска јаребица). На простору ловишта „Радан“ редовно долазе домаћи гости из Војводине, Зајечара и других места, као и међународни гости из Италије и Грчке.

ЈЕЗЕРО БРЕСТОВАЦ ПРЕДЊАЧИ У РИБЉЕМ ФОНДУ

Риболовни туризам

Рибљи фонд језера „Брестовац“ изузетно је богат и чине га: шаран (дивљак, голаћ и језерски), штука, деверика, бодорка, караш, бабушка, амур, тостолобик бели и сиви, сом, клен и белица. Од 1994. до 2000. године одржавала су се савезна и републичка пионирска такмичења на језеру у лову рибе на пловак и бацачке дисциплине. Сада се на језеру одржавају пријатељска – куп такмичења. У организацији УРР ,, Подгора” Бојник учешће узима 12. трочланих екипа из Србије и иностранства (Македоније, Бугарске).

Језеро поседује две такмичарске стазе, једна на самој брани а друга десно од бране, према уливу Магашке реке. Порибљавање језера од 1994. године врши Заједница Јужна Морава ИИ из Ниша (те године Удружење спортских риболоваца „Бојник“ постаје члан ове заједнице). Брестовачко језеро привлачи и бројне извиђачи из разних градова Србије посебно Трстеника који се баве извиђањем терена и риболовом, не кријући задовољство изазвано лепотом и богатством природе овог поднебља.

Галерија фотографија