Народна библиотека „Вук Караџић“

Народна библиотека „Вук Караџић“ Бојник основана је 1948. године под називом Народна библиотека „17. фебруар“. Налази се у самом центру Бојника и смештена је у оквиру зграде Дома културе. Активан књижни фонд Библиотеке броји око 30.000 књига домаћих и страних аутора. У оквиру Народне библиотеке покренут је Завичајни фонд који чува и негује традицију наше општине. Поред Завичајног одељења ту су и одељење за одрасле и дечије. Поред својих редовних активности везаних за чување, заштиту и пормоцију књиге и лепе писане речи, Библиотека има и улогу организатора и промотера културних дешавања.

Осим представљања књига, организују се ликовне колоније и изложбе, концерти, предавања и др. Тренутно броји око 700 чланова а од 2019. Године уведена је аутоматизација у Библиотеку и електронски каталог на платформи COBISS.

НАША БИБЛИОТЕКА НОСИ ИМЕ ПО ЧУВЕНОМ РЕФОРМАТОРУ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Вук Караџић

Вук Стефановић Караџић (Тршић, 6. новембар 1787 — Беч, 7. фебруар 1864) је био српски филолог, реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина и писац првог речника српског језика. Вук је најзначајнија личност српске књижевности прве половине XIX века.

Више о Вуку Караџићу

Галерија фотографија