Село Ивање

Село Ивање је мало планинско село, али по много чему познато и јединствено, почев од своје историје о чему сведоче бројни историјски записи и извори из средњег века. Смештено је под самом планином Радан, са пашњацима и бујном шумом, која се протеже све до Великог Крша. Некада је на простору овдашњег села подигнут средњевековни манастир који захваљујући бурној и трагичној историји, нажалост, није сачуван, као и већина српских светиња. И данас се, на месту на ком је подигнут, од видљивих остатака налазе рушевине које сведоче о постојању ове светиње.

Стара воденица у селу Ивање која је сачувала аутентичан изглед подсећа на стара времена и указује на значај старих заната. Први облици индустрије биле су многобројне поточаре и неколико „ваљавица“ које су биле подигнуте на појединим рекама и потоцима. У селу Ивању на Ивањској реци некад је млело чак 50 воденица које су максимално користиле снагу ове мале речице.

Фотографије села

Село Добра Вода

Добра Вода је мало, подпланинско село изразито разбијеног типа под самом планином Радан. Пространи и богати пашњаци, многобројни извори воде, стара букова и храстова шума, Велики и Мали крш и видиковац Мали Камен су главне природне одлике овог малог села. Име је добило по многобројним изворима а кажу да се вода овде степенује по градима као ракија. Ово село има око 30. становника и идеалне услове за развој сеоског туризма.

Фотографије села

Село Вујаново

Село Вујаново се налази 10-ак километара од Бојника на благој падини. Изнад села су Радан планина и Петрова Гора. Поред села протиче Вујановачка река а највећи део овог села је под шумама и ливадама. Село је мало и састоји се од три махале. По броју становника ово село је мало али веома старо. Основано је у време Српске средњевековне државе и има богату историју. Вујаново је било седиште Главног Штаба НОБ-а, са командантом Петром Стамболићем на челу и родно је место народног хероја Стојана Љубића. У кући Стојана Љубића направљен је мали етно музеј употребних предмета из тог доба. Од некадашње школе мештани су направили културни центар са библиотеком, ликовном галеријом и још једним етно музејом а испред школе је игралиште. Међу сеоским домаћинствима овог села посебно се истиче домаћинство Милана Стојановића са тениским тереном, рибњаком и ергелом коња.

Фотографије села

Село Боринце

На падинама Петрове горе налази се подпланинско село Боринце. Село је збијеног типа а кроз њега протиче Боринска река чији је извор на месту Шопот. Највећи део села је под шумама, ораницама, пашњацима и ливадама У центру села налази се спомен чесма чија је вода доведена са извора Лековита вода. На основу забележених историјских података, почев од средњег века и током каснијег периода када се становништво постепено досељавало у ове крајеве формирало се насеље са око 400 становника који су живели у укупно 72 домаћинства. Бавили су се претежно пољопривредом, развијено је било сточарство и воћарство (шљива, крушка, јабука, вишња). Сеоска домаћинства нису била празна, школско двориште је било испуњено децом а лепа сеоска црква је празницима посећивана и пуна људи. На овом простору су пронађени остаци некадашњег водовода од камена и опеке дужине 17 км. Данас је на овом месту од видљивих трагова остао канал који указује на место где је аквадукт пролазио. Нађене цигле и камен мештани су употребили за обнову цркве Огњена Марија.

Село Ображда

Ображда је старо српско село, настало у доба насељавања словенских племена у Пустој Реци. Налази се под самом Петровом гором и Раданом , на месту где се завршава Велики Петровац и планински масив прелази у планину Радан. Име је добило по првој бразди узоране земље када су пастири са Радана и Петрове Горе почели да обрађују подпланинску зараван – бразда-образда- Ображда. Ображда је мало село, збијеног типа а већи део је под ливадама, ораницама, пашњацима, шумом а не изостају ни извори: Панички, Делница, Шаварина, Горња Делница (три извора), Марјанина Делница, У Тршевину, Младенова Ливада и Свињарева Колиба. Значајан споменик овог места и један од најзначајнијих у Пустој реци је средњевековна црква св. Тројице, подигнута 1885. године. Близу цркве налазила се школа која је послужила партизанима као болница. У току једне офанзиве је спаљена а на том месту је постављена спомен – плоча.

Фотографије села