Организација скупа на Радан планини

Ове године по први пут је организација Комеморативног Скупа „7. Јули“ поверена Туристичкој организацији Бојник. Традиционално, на Радан планини обележен је 7. јули, Дан Устанка испред Спомен Дома на Радану, крај спомен обележја, посвећеног оснивању Прве Јужно-Моравске Ударне Бригаде, у селу Ображда, у Општини Бојник, 11-ог Октобра 1943-ће године, а поводом 7-ог Јула, дана када је, у историјски познатој Белој Цркви, подигнут Устанак народа Србије против фашизма, представници локалних самоуправа, потомци бораца и народ овог краја окупе се и полагањем венаца и културно-уметничким програмом обележе овај дан.

На почетку је интонирана химна и минутом ћутања одата пошта палима. Тога се дана народ Пусте Реке подсећа на историјски значај овог дана,на велики број жртава,на знане и незнане јунаке овог краја, на устанке, ратове и борбу за слободу, да се овде у овом крају историја крвљу писала. Из ових крајева 208 људи је погинуло у борбама за ослобођење Србије, а њихови потомци и сви ми имамо моралну обавезу да се сећамо оних који за слободу дадоше највредније што су имали.

На спомен обележје венце су положиле делегације: Општине Бојник,Општинског Одбора СУБНОР-а Бојник, Окружног Одбора СУБНОР-а Јабланичког округа , Градског Одбора СУБНОР-а Лесковца, Општинског Одбора СУБНОР-а Медвеђа и Општинског Одбора СУБНОР-а Лебане.

Ове је године, због актуелне ситуације са вирусом Корона, изостао културно-уметнички програм.

Погледајте сличне вести