Позовите нас : 016 820 316

Пишите нам : turizam@tobojnik.rs

Сабор Фејат

Сабор Фејат

Loading Events
This event has passed.

Фејат Сејдић (1941 — 2017) био је српски музичар, трубач ромског порекла, често признат као најбољи трубач са Балкана. Потиче из музичке породице, а трубу је почео да свира од раног детињства, још од 10 године живота. Његов оркестар био је најуспешнији оркестар на Драгачевском сабору у Гучи, где је добио надимак Господар Гуче и Краљ трубе. Иако је могао, никада није желео да напусти свој родни Бојник. Славу српске трубе ширио је целим светом, али је и свој Бојник, малу варошицу на југу Србије учинио познатом и великом.
Челници Општине у знак захвалности овом великом уметнику одлучили су да направе овај фестивал у славу Фејата Сејдића, Сабор Фејат како му је званичан назив треба да постане место на којем ће се окупљати сви најбољи трубачи Србије и Балкана где ће одати почаст Фејату и показати своје умеће. Поред фестивала Општна Бојник ће овом великану ускоро отворити и легат. Циљ нам је да своје великане никада не заборавимо и да продужимо њихово трајање у времену и генерацијама које долазе, да кажемо да имају чиме да се поносе.
Сабор Фејат ће се ове године одржати по први пут 18. и 19. јула, а на њему ће наступити сви бојнички оркестри који настављају традицију музицирања на труби, а његов унук Небојша ће са својим оркестром имати концерт Фејату у част.
Желимо вам свима добродошлицу у Бојник, са жељом да два дана уживате у звуцима српске трубе.

Go to Top